Rezervacije


Grupe: Za grupne rezervacije kontaktirajte nas na +356 2122 3299 ili grupe@blueline-ferries.com

Luke ukrcaja

SPLIT – je smješten u srednjoj Dalmaciji, na Splitskom poluotoku. Najveći je grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj (šire gradsko područje broji više od 200.000 stanovnika), te treća luka na Mediteranu po broju putnika.

Nastanak grada Splita povezuje se sa gradnjom Dioklecijanove palače (295.-305.godine), koju je na ovom mjestu dao izgraditi rimski car Dioklecijan zbog povoljnog zemljopisnog položaja i ugodne mediteranske klime. Dioklecijanova palača najveća je i najbolje sačuvana antička palača na svijetu, a 1979. uvrštena je u Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zanimljivo je da se vodovod, koji je izgrađen dok se gradila palača, koristi još i danas te opskrbljuje grad pitkom vodom s izvora rijeke Jadro.

U splitskom akvatoriju nalaze se otoci Brač , Hvar , Šolta i Čiovo, koji su sa gradom povezani brojnim trajektnim i katamaranskim linijama. Osim s ovim, Split je brodskim linijama povezan i sa svim srednjedalmatinskim otocima te Pulom, Dubrovnikom, Anconom, Venecijom i Grčkom. U blizini gradske luke nalaze se autobusni i željeznički kolodvor, dok se zračna luka nalazi u Kaštelima.

Split sa svojom bližom okolicom broji na desetke plaža, od kojih su najpopularnije Bačvice, pješčana plaža smještena gotovo u samom središtu grada.

Kulturni i zabavni život Splita je veoma bogat. Tako se u ljetnoj sezoni (od polovice srpnja do polovice kolovoza) održava tradicionalni festival Splitsko ljeto, kada se izvode poznate drame, opere i koncerti. Održavaju se i festivali zabavne glazbe, folklorne priredbe, pučka fešta Dani Radunice te dva filmska festivala – Split film festival i Festival mediternaskog filma Split. Tijekom godine upriličuju se Marulićevi dani (u travnju), Knjiga Mediterana (u listopadu), a među tradicionalnim manifestacijama su blagdan sv. Križa, sajam cvijeća, sajam gastronomije te brojne druge. Dan grada slavi se 7. svibnja, na blagdan Sv. Duje, zaštitnika grada.

Splićani za svoj grad vole reći da je “najšportskiji grad na svitu”. Godine 1979. ovdje su održane Mediteranske igre, a nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004., Split je postao grad sa najviše olimpijskih medalja na svijetu u odnosu na broj stanovnika. 


Kako stići u Split?


Dolazite avionom:
Zračna luka Split od centra grada udaljena je oko 22 km. Smještena je na samom izlazu iz grada Kaštela u smjeru Trogira. Povezuje Split sa Zagrebom nekoliko puta dnevno, ali i sa europskim metropolama.

Direktna autobusna linija do/sa aerodroma:
Prijevoz do/iz Splita organiziran je u suradnji s tvrtkom PLESO PRIJEVOZ.
Informacije: www.plesoprijevoz.hr

Javni prijevoz do/sa aerodroma: Pored zračne luke je stajalište autobusnih linija br. 37 (Split –Trogir; Trogir – Split) i br. 38 (Zračna luka – Kaštel Stari – Split; Split – Kaštel Stari – Zračna luka).
Informacije: www.promet.hr


Dolazite vlakom:
U Split sa sjevera zemlje i dalje iz Europe može se i željeznicom u koju možete ukrcati i osobno vozilo. Željeznički kolodvor se nalazi 3 minute hoda od luke i nije potrebno koristiti se gradskim prijevoznim sredstvima.

Dolazite autobusom ili osobnim automobilom: Dolazite li sa sjevera, najjednostavnije je doći autoputem A1, iz pravca Zagreba do čvora Dugopolje. Nakon što platite cestarinu na naplatnim kućicama u Dugopolju i iziđete s autoputa, nastavite državnom cestom D1 u smjeru istoka, prateći oznaku Split. Poslije 5 kilometara, uključit ćete se na splitsku zaobilaznicu Klis- Solin, kojom vozite do čvora BILICE, gdje se automatski spajate na državnu cestu D8, odnosno Ulicu Zbora narodne garde.
Na ulazu u Split, slijedite oznake za Trajektnu luku koje će Vas usmjeriti na Poljičku cestu i poslije na Zvonimirovu ulicu do Gradske luke.
Splitski autobusni kolodvor se nalazi 3 minute hoda od luke i uočljiv je kad dolazite brodom iz smjera Ancona – Split.
Split je dobro povezan autobusnim linijama sa cijelom Hrvatskom te većinom europskih metropola.
Informacije: www.viamichelin.com

Blue Line lučki agent

In Capita d.o.o.
Gat. Sv. Duje bb (Trajektni terminal)
Obala Lazareta 3 (Zatvoreno zbog preuređenja)
Tel:+385 21 352 533
Fax.+385 21 352 482