Rezervacije


Grupe: Za grupne rezervacije kontaktirajte nas na +356 2122 3299 ili grupe@blueline-ferries.com

Luke ukrcaja

SPLIT – je smješten u srednjoj Dalmaciji, na Splitskom poluotoku. Najveći je grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj (šire gradsko područje broji više od 200.000 stanovnika), te treća luka na Mediteranu po broju putnika.

Nastanak grada Splita povezuje se sa gradnjom Dioklecijanove palače (295.-305.godine), koju je na ovom mjestu dao izgraditi rimski car Dioklecijan zbog povoljnog zemljopisnog položaja i ugodne mediteranske klime. Dioklecijanova palača najveća je i najbolje sačuvana antička palača na svijetu, a 1979. uvrštena je u Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zanimljivo je da se vodovod, koji je izgrađen dok se gradila palača, koristi još i danas te opskrbljuje grad pitkom vodom s izvora rijeke Jadro.

U splitskom akvatoriju nalaze se otoci Brač , Hvar , Šolta i Čiovo, koji su sa gradom povezani brojnim trajektnim i katamaranskim linijama. Osim s ovim, Split je brodskim linijama povezan i sa svim srednjedalmatinskim otocima te Pulom, Dubrovnikom, Anconom, Venecijom i Grčkom. U blizini gradske luke nalaze se autobusni i željeznički kolodvor, dok se zračna luka nalazi u Kaštelima.

Split sa svojom bližom okolicom broji na desetke plaža, od kojih su najpopularnije Bačvice, pješčana plaža smještena gotovo u samom središtu grada.

Kulturni i zabavni život Splita je veoma bogat. Tako se u ljetnoj sezoni (od polovice srpnja do polovice kolovoza) održava tradicionalni festival Splitsko ljeto, kada se izvode poznate drame, opere i koncerti. Održavaju se i festivali zabavne glazbe, folklorne priredbe, pučka fešta Dani Radunice te dva filmska festivala – Split film festival i Festival mediternaskog filma Split. Tijekom godine upriličuju se Marulićevi dani (u travnju), Knjiga Mediterana (u listopadu), a među tradicionalnim manifestacijama su blagdan sv. Križa, sajam cvijeća, sajam gastronomije te brojne druge. Dan grada slavi se 7. svibnja, na blagdan Sv. Duje, zaštitnika grada.

Splićani za svoj grad vole reći da je “najšportskiji grad na svitu”. Godine 1979. ovdje su održane Mediteranske igre, a nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004., Split je postao grad sa najviše olimpijskih medalja na svijetu u odnosu na broj stanovnika.


Kako stići u Split?


Dolazite avionom: Zračna luka Split od centra grada udaljena je oko 22 km. Smještena je na samom izlazu iz grada Kaštela u smjeru Trogira. Povezuje Split sa Zagrebom nekoliko puta dnevno, ali i sa europskim metropolama.

Direktna autobusna linija do/sa aerodroma: Prijevoz do/iz Splita organiziran je u suradnji s tvrtkom PLESO PRIJEVOZ.
Informacije: www.plesoprijevoz.hr

Javni prijevoz do/sa aerodroma:
Pored zračne luke je stajalište autobusnih linija br. 37 (Split –Trogir; Trogir – Split) i br. 38 (Zračna luka – Kaštel Stari – Split; Split – Kaštel Stari – Zračna luka).
Informacije: www.promet.hr


Dolazite vlakom:
U Split sa sjevera zemlje i dalje iz Europe može se i željeznicom u koju možete ukrcati i osobno vozilo. Željeznički kolodvor se nalazi 3 minute hoda od luke i nije potrebno koristiti se gradskim prijevoznim sredstvima.

Dolazite autobusom ili osobnim automobilom: Dolazite li sa sjevera, najjednostavnije je doći autoputem A1, iz pravca Zagreba do čvora Dugopolje. Nakon što platite cestarinu na naplatnim kućicama u Dugopolju i iziđete s autoputa, nastavite državnom cestom D1 u smjeru istoka, prateći oznaku Split. Poslije 5 kilometara, uključit ćete se na splitsku zaobilaznicu Klis- Solin, kojom vozite do čvora BILICE, gdje se automatski spajate na državnu cestu D8, odnosno Ulicu Zbora narodne garde.
Na ulazu u Split, slijedite oznake za Trajektnu luku koje će Vas usmjeriti na Poljičku cestu i poslije na Zvonimirovu ulicu do Gradske luke.
Splitski autobusni kolodvor se nalazi 3 minute hoda od luke i uočljiv je kad dolazite brodom iz smjera Ancona – Split.
Split je dobro povezan autobusnim linijama sa cijelom Hrvatskom te većinom europskih metropola.
Informacije: www.viamichelin.com


Blue Line lučki agent

In Capita d.o.o.
Gat. Sv. Duje bb (Trajektni terminal)
Obala Lazareta 3 (Zatvoreno zbog preuređenja)
Tel: +385 21 352 533
Fax.+385 21 352 482ANCONA
– je grad i luka na talijanskoj obali Jadrana u središnjem dijelu Italije. Glavni je grad istoimene provincije u regiji Marche te broji 101.909 stanovnika (2005.). Ancona se razvila amfiteatralno oko luke, na sjeverozapadnim padinama planine Monte Conero (572 m). Važna je luka s prekojadranskim vezama prema hrvatskoj obali (Zadar i Split). Od gospodarskih grana najrazvijeniji su ribarstvo, rafinerija, brodogradnja te strojarska, kemijska i prehrambena industrija. Od mnogobrojnih arhitektonskih spomenika važno je istaknuti Trajanov slavoluk (115. god.), romaničku crkvu (12.-13. st.), katedralu (13. st.) i Loggia degli Mercanti, djelo Jurja Matejeva Dalmatinca. 

 

Kako stići u Anconu?
 

Dolazite avionom: Zračna luka Ancona Falconara je smještena u središnjem djelu Italije, a iz nje se u Anconu može stići vlakom, autobusom ili osobnim automobilom. Prije ukrcaja na brod potrebno je obaviti check-in u agenciji koja se nalazi van same luke na adresi Via Luigi Einaudi, 60125 Ancona.
Taxi Zračna luka: +39 071 918221
Taxi Željeznički kolodvor Falconara: +39 071 910919
Servizio Taxi Željeznički kolodvor Ancona: +39 071 43321

Povezanost vlakom do zračne luke:
Zračna luka Ancona Falconara je direktno povezana sa željeznicom - polazak je sa kolodvora Castelferretti, a dolazak na kolodvor Ancona. Možete kontaktirati Državnu željeznicu Italije i saznati točan vozni red vlakova.

Povezanost autobusom do zračne luke: Prodaja karata za autobus je u kiosku unutar paviljona „Odlasci“.
Linija CONERO BUS svaki dan povezuje autobusni kolodvor Ancona sa Zračnom lukom i obratno. Za daljnje informacije, molimo posjetite stranicu www.conerobus.it.

Dolazite vlakom:
Kad idete sa željezničkog kolodvora u luku, na autobusnoj stanici koja se nalazi ispred zgrade željezničkog kolodvora morate ići autobusonom linijom broj 12 koja Vas vodi do 'Stazione Marittima' pred agenciju gdje ćete obaviti check-in. Agencija se nalazi van same luke na adresi Via Luigi Einaudi, 60125 Ancona. Nakon toga ukrcajte se u besplatnu autobusnu liniju broj 20 koja Vas vodi do luke gdje se ukrcajete na Vaš trajekt.

Dolazite autobusom ili osobnim automobilom: Ukoliko dolazite autoputem A14, trebate izaći na izlaz ANCONA NORD (udaljenost od luke 16 km). Nakon naplatnih kućica nastavite voziti državnom cestom SS 76 i slijediti upute za Anconu. Nastavite voziti cestom SS 16 i pratiti znakove „Ancona Centro“, „Porto“ i „Porto Imbarchi“. Prijeđite Flaminiu vozeći uz obalu i željezničku prugu (koje će biti sa vaše lijeve strane). Vidjet ćete upozorenja „ULTIMA USCITA“ i „PORTO IMBARCHI“, koja se nalaze prije ulaska u grad. Prateći ove oznake stići ćete do agencije za obavezan check-in prije ukrcaja. Kada ste obavili check-in pratite daljnja upozorenja „Porto“, koja vode na gat 15, XXIX Settembre gdje ćete se ukrcati na brod.

Agenzia Blue Line Marittima - Stazione Marittima box 5

Via Luigi Einaudi, 60125 Ancona
Tel.: +39 071 20 40 41
Tel.: +39 071 208 1882
Fax: +39 071 55 262
Za više informacija posjetite: www.blueline-marittima.it